Tapetsering

Her er en videoguide om tapetsering og en guide med illustrasjoner. Begge guidene er beregnet for å tapetsere fibertapet. Du kan også finne en annen guide om å tapetsere her.

tapetsering from Tapet on Vimeo.

 

 

1. Lage loddestrek

wallpapering1

Det første du gjør er å sjekke at alle tapetrullene har samme produksjonsnummer, såkalt batchnummer. Er ikke dette den samme på alle rullene, ta kontakt med butikken du kjøpte tapeten i. Dekk gjerne gulvet til med noe papir, der du skal tapetsere. Lag en bein strek ved hjelp av en vater/loddestokk. Denne skal være 1-2 cm bredere enn tapetrullen du skal tapestere på veggen.

2. Påfør lim på veggen
tapetlim vegg

Påfør tapetlim på veggen, og bort til strekene i veggens fulle høyde. Begynn nede ved gulvet og påfør det så oppover langs veggen. Årsaken er at det er varmere oppe ved taket, og tapeten herder raskere der.

 

3. Monter tapeten på veggen

tapetsere veggtapet på vegg

Monter tapeten på veggen, ved å rulle den nedover. Klipp den gjerne til på forhånd, ved at det er 7-10 cm ekstra i forhold til veggens fulle høyde.

4. Få tapeten i lodd

tapet i lodd

 

Få tapeten i lodd ved å henge en loddestor langs tapetkanten nedover, slik illustrasjonen viser. Du lager enkelt en loddesnor med en saks som du fester en hyssing i.

5. Stryk ut alle luftbobler, slik at tapeten fester seg skikkelig.  

stryke tapet

 

Bruk en tapetbørste eller tilstryker fra midten og utover på begge sider. Målet er her at alle luftbobler skal forsivnne og tapeten feste seg skikkelig til veggen.

 

6. Kutt tapeten langs taket og gulvet

kutte tapet

 

Press tapeten med stålsparkelen inn/opp mot tak/gulvlisten. Skjær av det overskytende tapeten med en skarp tapetkniv.
Når du kutter tapeten kan det være lurt å gjøre det med at tapeten har en god skråvinkel, da reduserer man sjansen for at tapeten snurper seg.

7. Limsøl vaskes bort. 

vaske tapet

Eventuell limsøl vasker du raskt vekk ved hjelp av en svamp og rent vann. Skift vann ofte.

8. Neste tapetbredde 

tapetskjøt

 

For å tapetsere neste tapetbredde, se steg 1 og fortsettelsen. Det er viktig at du tar hensyn for rapport (mønsterforskyving) når du klipper- tapeten til slik at tapetmønsteret går i ett med hverandre. Over skjøtene bruker du rulle for å få til en fin kant, butt i butt. Sørg for at det er nok fersk lim ved skjøtene- slik at tapeten ikke senere løsner her.

Lykke til! Dette får du til =) 

 

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.